Żurek Wielkanocny
Kulinarny RollercoasterSpieszę Wam z pomocą, jaki przepis wybrać na jutrzejszy żurek. Gorąco polecam ten przepis, ponieważ jest sprawdzony i bardzo prosty.
Dostaliśmy go w zeszłym roku od znajomego i goście przy świątecznym stole zajadali się żurkiem ze smakiem.
Chwalili i mówili, że takiego dobrego to jeszcze nie jedli.
To chyba wystarczy! Porcja:
solidny gaek
Czas:
ok 2 godz.
Potrzebne składniki:
4 szt kiełbasy surowej
200g boczku wędzonego w kostce
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki chrzanu
3 marchewki
300g żeberek wieprzowych świeżych
1 butelka zakwasu w butelce
sól
pieprz
3/4 opakowania majeranku
4 liście laurowe
5 szt ziela angielskiego
5 szt pieprzu ziaistego
Wykonanie:
Ugotuj bulion z żeberek, marchewek i z przypraw (bez majeranku), aż do miękkości składników. Odcedź bulion i w wodzie ugotuj kiełbasę. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż kiełbasa będzie ugotowana.
Następnie kiełbasę wyjmij i pokrój w plastry. Plastry i cały sok, który wyciekł podczas krojenia wlej z powrotem do gaka.
Na patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę, gdy zacznie się topić dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż aż do zarumienienia się cebuli. Wszystko przełóż do gaka z bulionem i kiełbasą.
Całość zagotuj i dodawaj stopniowo zakwas wg uznania. Pamiętając, że zakwas powoduje gęstnienie zupy!
Na końcu przypraw całość solą, pieprzem i majerankiem, a także chrzanem i czosnkiem.
Życzę smacznego i Wesołych Świąt!