Zupa ze świeżych ogórków

Kulinarny Rollercoaster

Przygotowałam dziś dla Was przepis na bardzo lekką zupę ze świeżych ogórków gruntowych, na które jest właśnie sezon. Zupę robi się bardzo szybko. Jest smaczna i ma bardzo delikatny smak.
Przepis nie jest mojego autorstwa, ale tej samej znajomej, która podała mi przepis na wspaniałe muffiny jogurtowe.
Porcja:
6 osób

Czas:
40 min

Koszt dania:
12zł

Potrzebne składniki:
-6 ogórków gruntowych
-2 skrzydełka lub korpus na wywar (opcjonalnie)
-1 garść mrożonej włoszczyzny lub 0,5 porcji świeżej włoszczyzny
-6 ziemniaków średniej wielkości
-1 łyżka masła klarowanego
-liść laurowy
-2 ziaa ziela angielskiego
-1 pęczek koperku
-śmietana 12 %
-sól
-pieprz

Wykonanie:

Wrzuć mięso do zimnej wody i dodaj ziele angielskie, sól, pieprz, a także liść laurowy. Nie wlewaj zbyt dużo wody. Wystarczą ok 3 szklanki. Całość zagotuj i gotuj do miękkości mięsa. Jeżeli gotujesz wywar tylko warzywny, to pomiń ten punkt i przejdź dalej.
Kolejno dodaj włoszczyznę i gotuj do ich miękkości. Rób to powoli, bo zupie trzeba dać chwilę czasu. Będzie smaczniejsza!
Wywar odcedź na sitku, a następnie dodaj do niego obrane wcześniej i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zagotuj do miękkości ziemniaków.
W czasie gotowania się ziemniaków, w drugim gauszku rozpuść masło klarowane. Dodaj do niego pokrojone w drobną kostkę ogórki. Nie obieraj ich ze skórki. W nich jest dużo cennych witamin.
Na koniec dodaj śmietanę i koperek drobno posiekany. Całość dopraw solą i pieprzem.

Pozdrawiam
Magda

Polecane na Naszym Blogu