Zupa Ogrowa
Kulinarny RollercoasterInspiracją do dzisiejszego dania jest biżuteria, którą dostałam w prezencie, z dedykacją: „na dobry początek Nowego Biznesu”. Ci którzy śledzą moją stronę, to zauważyli, że na górze pojawiła się nowa zakładka „WARZYWEM DO GÓRY, czyli edukacja żywieniowa dla dzieci”. Kto nie zajrzał tam jeszcze, to zapraszam serdecznie. Jest to nasz nowy projekt, który mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Jego celem jest przybliżenie dzieciom zdrowych nawyków żywieniowych przez wspólną zabawę i gotowanie.
A wracając do początku, to wspomnianym prezentem jest Ciastek, czyli bohater mojego ulubionego animowanego filmu pt. „Shrek”. Po raz kolejny moje przepisy zataczają koło wokół tego filmu. Jego bohaterem oprócz Ciastka jest Shrek, czyli Ogr. Ci którzy widzieli ten film, to wiedzą kto to jest Ogr. Dla niewtajemniczonych to postać …bardzo złożona. Złożona jak mój składnik dzisiejszego dania.
Ogrem nazywał sam siebie Shrek, mówiąc przy tym, że jest brzydki, duży i że nikt go nie lubi. Przy bliższym poznaniu okazało się, że to bardzo sympatyczny i ciepły gość, o dużym poczuciu humoru. A do tego ma warstwy, jak cebula. Żeby go poznać i polubić trzeb przebąć przez te warstwy.
To właśnie cebula jest dzisiaj głównym bohaterem i z niej ugotowałam przepyszną zupę. Cebula jak ten Ogr, z pozoru nieatrakcyjna, o ostrym zapachu, ale po obraniu jej dochodzimy do coraz to głębszych i ciekawszych warstw.
Cebula, wydaje mi się, że jest niedoceniona przez nas w kuchni. Przez większość osób, które znam uznawana jest za dodatek, a nie jako główny składnik potrawy. Uważam, że jest bardzo smaczna, a do tego ma dużo właściwości odżywczych. Ma słodkawy smak, a przy tym nadaje ostrości i wyrazistości potrawą. Cena cebuli jest bardzo przestępna i jej zdobycie nie należy do wyczynów ponad ludzkich, ponieważ jest do kupienia w prawie każdym sklepie spożywczym.
Zachęcam Was do poeksperymentowania z nią w kuchni. Wymaga cierpliwości, ale efekt może być wspaniały.
Poniżej znajdziecie potrzebne składniki i sposób wykonania zupy krem z cebuli.
Porcja:
4 osoby
Czas:
25 min
Koszt:
25 zł
Potrzebne składniki:
1 kg cebuli (ok 9szt)
włoszczyzna (jak mrożona to 2 duże garści)
2 skrzydełka kurczaka (opcjonalnie)
2 łyżki masła klarowanego
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
4 ziaa pieprzu
sól
Wykonanie:
Umyj i obierz włoszczyznę, następnie pokrój ją na małe kawałki. Możesz do wywaru dodać np. dwa skrzydełka kurczaka, to zupa będzie smaczniejsza.
Całość zalej zimną wodą i dodaj przyprawy. Całość gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa i warzyw.
W drugim gaku na maśle klarowanym podsmaż cebulę obraną i pokrojoną w kostkę (może być duża kostka).
Gdy wywar będzie gotowy przelej go przez sito do gaka, w którym dusiliście cebulę. Dodaj wszystkie warzywa i zmiksuj na jednolity krem.
Jeżeli uznasz, że krem jest za gęsty, to dodaj odrobiny wody i całość zagotuj.
Jako dodatków możesz użyć grzanek z chleba lub sera żółtego. Do posypania polecam świeżą natkę pietruszki, z pewnością nada charakter twojemu daniu.
Życzę smacznego i do następnego przepisu
Magda