Wspomnienie lata, czyli mięsne wariacje

Kulinarny Rollercoaster

Kilka dni temu w sklepie mięsnym kupiłam polędwiczkę wieprzową. Kupiłam ją, bo apetycznie wyglądała i jak to ze mną bywa nie miałam jeszcze pojęcia, co z nnniej zrobię. Szperałam po różnych blogach w inteecie w poszukiwaniu inspiracji i w każdym z przepisów czegoś mi brakowało.
nPostanowiłam udać się do lodówki, w której znalazłam kilka pasujących składników i stwierdziłam ze zrobię roladki z polędwiczek nadziewane różnymi nnskładnikami. Tymi składnikami były ser pleśniowy kozi i chorizo. Rozejrzałam się po kuchni, bo czegoś mi brakowało i przypomniało mi się odkrycie mięsne nnminionego lata.
nAle muszę zacząć od początku. Byłam zaproszona na prawdziwą wieś, gdzie były krowy, kury, pola i piękny ogród z warzywami. Poczęstowano mnie szaszłykami, nngdzie dodatkiem do mięsa była śliwka suszona. To było coś wspaniałego. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie jadłam, chociaż szaszłyki w różnych postaciach nnjadałam. Znałam oczywiście schab z śliwką z rodzinnego domu, ale w tym wydaniu miało to dużo głębszy smak. Później serwowałam moim gościom takie szaszłyki i nnwszystkim bardzo smakowały. Muszę dodać, że nawet tym, którzy nie przepadają za połączeniem mięsa z owocami.
nJak sobie przypomniałam o tym smaku i o tych miłych chwilach, to aż mi się ciepło w serduchu zrobiło i postanowiłam odtworzyć ten smak w zimowym dzień w nnzaciszu własnej kuchni.
nZ tego mojego eksperymentu z polędwiczką w roli głównej najlepiej wypadło połączenia mięsa ze śliwką suszoną. Ciekawym połączeniem było też zestawienie nnśliwki suszonej z chorizo, natomiast najmniej smakowały nam roladki z serem kozim.
nA o to i przepis na moje roladki z polędwiczki wieprzowej.n Porcja:
n4 osoby
n
nPotrzebne składnik:
n
n1 polędwica wieprzowa
nmusztarda chrzanowa
npieprz świeżo mielony
nsól
nsuszony rozmaryn
nsuszone śliwki
nser pleśniowy kozi
nchorizo
n
nWykonanie:
n
nPolędwicę pokrój w ok. 3cm kawałki, które kolejno rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa z obu stron. Następnie posmaruj każdy kawałek polędwiczki z jednej nnstrony musztardą. Wystarczy pół łyżeczki musztardy na kawałek polędwiczki. Następnie posól i dodaj pieprz do smaku. Na tak przygotowany kawałek połóż nnplasterek chorizo lub ser pleśniowy kozi lub suszoną śliwkę lub chorizo z suszoną śliwką. W ten sposób przygotujesz różne roladki, a dzięki temu będziesz nnmógł wybrać swoje ulubione połączenie.
nTak przygotowane mięso zwiń i poukładaj w naczyniu żaroodpoym. Z wierzchu posól, dodaj pieprz świeżo zmielony i całość posyp odrobiną suszonego rozmarynu.nPotrawę wstaw do piekaika rozgrzanego do 200°C używając grzałki góej i dolnej w piekaiku. Piecz przez ok. 20 min, aż roladki się zarumienią. Później nnprzykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową i piecz jeszcze przez 10 min. Ja roladki podawałam z kaszą jaglaną i sosem beszamelowym, ale możesz sam nnwybrać dodatki, z którymi najlepiej by ci smakowały.
nA Tobie, które roladki najbardziej smakowały? A może masz inny pomysł? Podziel się swoim przepisem umieszczając go w komentarzach lub napisz do mnie na nnadres: guepe@poczta.onet.pl
nPozdrawiam i przypomnijcie sobie Wasze smaki, z którymi macie miłe wspomnienia i spróbujcie je odtworzyć we własnych kuchennych zakamarkach. Zobaczycie jakie nnto ciekawe przeżycie.
nM.
nP.S. Przepis na kaszę jaglaną i sos podam innym razem.

Polecane na Naszym Blogu