Wiosennie mi
Kulinarny RollercoasterWitam Was serdecznie w ten wiosenny dzień, a w zasadzie letni, bo od kilku dni w Szczecinie mamy temperatury powyżej 20°C. Do kalendarzowego lata jeszcze nntrochę daleko, ale póki co, mamy wiosnę. Nich Ona dzisiaj będzie inspiracją do mojego przepisu.
nWiosna jest moją ulubioną porą roku, a maj najpiękniejszym miesiącem w roku. Uwielbiam ją za bogactwo kolorów, zapachów, a także za upragnione świeże warzywa nni owoce, których tak bardzo jesteśmy spragnieni po zimie.
nDzisiejszy przepis będzie o szparagach, na które zawsze czekam cały rok. Są bardzo mało kaloryczne i smaczne, ale niestety mocno przez nasz Polaków nnniedocenione. Myślę, że wynika to z niewiedzy i strachu przed tym, co nowe. Wystarczy poszperać trochę w inteecie, żeby znaleźć przepis na miarę swoich sił nni możliwości. A może moja propozycja podania szparagów Was przekona?
nZazwyczaj podaję szparagi gotowane, a w tym roku postanowiłam przygotować pieczone. Wyszły bardzo dobre, więc dzielę się z Wami poją propozycją ich nnpodania.
Poniżej przepis. Porcja:
n3 osoby
n
nPotrzebne składniki:
n
npęczek świeżych, białych szparagów
n50g łuskanego słonecznika
n3 łyżki oliwy z oliwek
n2 gałązki świeżego rozmarynu
n2 gałązki świeżego tymianku
nświeżo mielony pieprz
nsól
n
nWykonanie:
n
nPierwszym, ważnym krokiem jest odcięcie od 2 do 3cm końców szparagów w zależności od ich świeżości. Jest to konieczne, ponieważ końce są często wyschnięte i nnprzez to szparagi są niesmaczne. Kolejno obierz szparagi obieraczką do jarzyn, uważając przy tym na ich najsmaczniejszą część, czyli główkę.
nNastępnie umyj szparagi pod bieżącą wodą i ułóż je w naczyniu, w którym będziesz je zapiekać w piekaiku. Koniecznie naczynie polej ok 1 łyżką oliwy z nnoliwek. Ułóż szparagi obok siebie i posyp je słonecznikiem. Całość polej oliwą z oliwek i dodaj świeże zioła. Tak przygotowane szparagi w naczyniu piecz nnprzez ok 30min w piekaiku rozgrzanym do 200°C.
nPrzed podaniem, danie posól i dodaj pieprz według uznania.
n
nŻyczę smacznego