Wiosenna sałatka

Kulinarny Rollercoaster

Inspiracją do dzisiejszego przepisu była piękna, wiosenna pogoda za oknem, która zawitała dziś do mojej kuchni. Wraz z moją córka postanowiłyśmy Wam o tym opowiedzieć…, bo prawie w tym samym czasie pomyślałyśmy o tym, by ten przepis Wam dzisiaj zaprezentować. Dodam, że przepis na dziś miałam zaplanowany inny, ale czego nie robi się dla najbliższych.
Takie sałatki robimy bardzo często w naszym domu, ponieważ są kolorowe jak wiosna, a do tego pachnące i bardzo zdrowe. Najwięcej robimy ich w sezonie grillowym, którego już doczekać się osobiście nie mogę!
Sałata jest bardzo wdzięcznym składnikiem podstawowym, ponieważ można dodać do niej oprócz innych warzyw czy owoców np. kurczaka grillowanego, tuńczyka, łososia wędzonego, albo pestki dyni, czy słonecznika. Dodając różne składniki za każdym razem możemy zrobić inną sałatkę. Wtedy nie znudzi się nam ZIELONA SAŁATA i nie mamy poczucia, że jemy w kółko to samo.
Zachęcam Was gorąco do robienia samodzielnie sosu. Nie kupujcie gotowców, które nafaszerowane są przeróżnymi „dodatkami”.
Dodając różne składniki do sosu, bądź modyfikują ich ilość możemy uzyskać różne sosy do sałatek, które całkowicie zmienią nam ich smak.
Dzisiaj przedstawię Wam najprostszą wersję sosu, taką bazę od której można zacząć. Polecam zwłaszcza początkującym.

Porcja:
4 osoby

Czas:
30min

Koszt dania:
30zł

Potrzebne składniki:

0,5 sałaty np. lodowej
1 pomidor
0,5 ogórka świeżego
5 oliwek
0,5 puszki kukurydzy lub 1 mała
0,5 opakowania sera typu feta
garść pestek dyni
szczypior (odrobina)

sos:
0,25 szklanki oliwy z pestek winogron
2 łyżki octu balsamicznego
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki ziół do sałatek
0,5 łyżeczki bazylii
pieprz
sól

Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyj. Sałatę osusz i porwij na kawałki. Nigdy nie tnij sałaty nożem, bo inaczej zniszczysz jej delikatną strukturę.
Następnie pokrój w kostkę pomidora, ogórka, oliwki i fetę. Odsącz kukurydzę i dodaj do reszty. Szczypiorek posiekaj drobno nożem lub nożyczkami, jak ja to robię.
Na suchą patelnię wrzuć pestki dyni i całość podgrzewaj aż do momentu, kiedy zaczną się rumienić pestki. Co chwilę mieszaj patelnią, żeby się nie przypaliły.
Sos przygotuj sobie w osobnej szklance lub kubeczku. Wlej najpierw oliwę, potem ocet i dodaj wszystkie przyprawy. Zamieszaj energicznie łyżeczką i polej sałatkę. Następnie wymieszaj całość. Pamiętaj żeby zrobić to ok. 30 min przed podaniem. W tym czasie sałatka przejdzie przyprawami, a nie opadnie.

p.s. nazwę dzisiejszego przepisu wymyśliła moja córka!

Życzę smacznego i miłego weekendowego gotowania
Pozdrawiam
Magda

Polecane na Naszym Blogu