Świąteczne ciasteczka kruche

Kulinarny Rollercoaster

Nadszedł ten świąteczny czas, tak długo przez nas oczekiwany. Już za chwilę Wigilia Bożego Narodzenia, czyli ten dzień, na który często bardzo długo czekamy, a najbardziej chyba dzieci. Jest jednak sporo ludzi, którzy z różnych względów nie lubią tego „świątecznego zamieszania”. Uszanujmy to, bo każdy ma prawo spędzić ten czas jak chce.
nJa Boże Narodzenie bardzo lubię. Lubię tą krzątaninę w domu, zapach świeżej choinki, ciast i wspaniałych potraw, których receptury w każdym domu są wyjątkowe, bo często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Święta kojarzą mi się z miłością do naszych bliskich i wspólnym celebrowaniu świąt przy jednym stole. To rzadkie chwile, bo w zabieganym codziennym dniu brak nam czasu na zatrzymanie się, rozmowę, wspólny posiłek. Wykorzystajmy mądrze ten wspólny czas i po prostu bądźmy razem.
nInspiracją do dzisiejszego przepisu był utwór „Bajka” Sylwii Grzeszczak z płyty „Sen o przyszłości”. Bardzo lubię tą wokalistkę, uważam, że ma mądre teksty piosenek, a do tego pięknie śpiewa.
nWiem, że ze świętami większości kojarzą się kolędy, a przynajmniej piosenki świąteczne, a mnie w ten nastrój wprowadziła właśnie Sylwia Grzeszczak. Święta są trochę bajkowe, a z perspektywy dziecka najbardziej. Właśnie chyba za to na nie czekam cały rok.
n

„A to że potrafimy razem być,
nani złotówki do dziś postawił nikt”.

n/sł. Marcin Piotrowski/
Potrzebne składniki:
n
n300g mąki krupczatki
n200g masła
n100g cukru pudru
n3 żółtka (białka należy odłożyć do smarowania)
n
n
n
nWykonanie:
n
nDo przesianej mąki przez sito dodaj kolejno masło (koniecznie prosto z lodówki), które najlepiej zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodaj cukier puder (bez grudek i bryłek) i żółtka. Całość połącz w jednolitą masę zagniatając energicznie ciasto. Ważny jest czas, ponieważ jak za długo będziesz je wyrabiać tłuszcz zacznie się rozpuszczać. Uformuj kulkę z ciasta, przykryj folią spożywczą żeby nie wyschło i schowaj do lodówki na 30 min. Następnie ciasto podziel na cztery części nożem i trzy z nich zostaw w lodówce. Pierwszą część rozwałkuj wałkiem do ciasta najlepiej na stolnicy na placek o grubości ok1-1,5cm. Pamiętaj o podsypaniu odrobiną mąki stolnicy i wałka, bo inaczej ciasto przyklei się. Z tak przygotowanego ciasta wyciśnij foremką dowolne kształty. Jak nie masz foremek możesz użyć szklani, z której uzyskasz piękne i równe koła.
nWyciśnięte kształty ciastek układaj od razu na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dzięki temu będziesz mogła w szybki sposób zdjąć upieczone ciastka. Przed włożeniem blaszki do piekaika posmaruj ciasteczka białkiem lekko roztrzepanym, dzięki czemu ciastka będą złote i lśniące. Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekaika do 180°C i piecz ciastka przez ok. 5-10 min do momentu uzyskania złotego koloru. Dobrze jest mieć drugą blaszkę, bo w trakcie pieczenia pierwszej partii ciasteczek, można szykować drugą porcję ciastek z drugiej porcji ciasta. I tak kolejno z trzeciej i czwartej porcji ciasta.
nCiasteczka trzeba wyciągać ostrożnie, bo świeże są bardzo kruche i w dodatku gorące. Ja delikatnie zsuwam je z blaszki.
nPo wystygnięciu można dowolnie dekorować, lub pozostawić bez dodatków. Takie też będą wyśmienite.
n
nŻyczę Wesołych Świąt i powodzenia w kuchni
n
nP.S.Poniżej utwór do posłuchania
n
n

Polecane na Naszym Blogu