Spaghetti biało-zielone
Kulinarny RollercoasterDzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami moimi wrażeniami z koncertu Ani Dąbrowskiej, który odbył się ostatnio w Szczecinie. Był to pierwszy koncert promujący nową płytę pt. „Dla Naiwnych Marzycieli”. Ania w trakcie koncertu prezentowała swoje nowe utwory, ale także i stare. Jednym z tych starych, ale bardzo lubianym przeze mnie jest piosenka pt. „Trudno mi się przyznać”. Bardzo lubię ten utwór, a tekst
„Wiem, że jestem jedną tych co nie boją się żyć. (…) I trudno mi się przyznać, że to wszystko traci sens gdy Ciebie nie ma”
ma moc! Muzyka na żywo zawsze mnie urzeka, a jak jest dobra i przyjemna dla ucha, to tym milej mi się jej słucha. Bardzo lubię wokalistkę w szczególności za jej talent muzyczny i bardzo ciekawy głos. Ania Dąbrowska ubrana była w zieloną, długą sukienkę, w której prezentowała się bardzo elegancko, a do tego te zielone światła wkoło…
Zainspirowało mnie to do podania Wam przepisu na spaghetti ze szpinakiem. Jest to szybkie danie, które może być alteatywą dla amatorów tradycyjnego spaghetti, a także dla lubiących innowacje na talerzu.
Pomysł na to danie zrodził się zupełnie przypadkowo, ale było na tyle smaczne i dobre, że zostało u nas na dłużej. Przypadkowość tego dania polegała na tym, że kiedyś zrobiłam za dużo szpinaku na obiad, o którym pisałam wcześniej i nie wiedziałam, co z nim zrobić.
Postanowiłam podsmażyć mięso mielone i ugotować do tego makaron.
Spróbujcie, to naprawdę proste danie.
Porcja:
n
n3-4 osoby
n
nPotrzebne składniki:
n
n1 łyżka oleju kokosowego
n450g szpinaku mrożonego w formie brykietu (może też być świeży)
n2 ząbki czosnku
n1 mała cebula
nśmietana 18% (w małym kubeczku)
n1 łyżka oleju z pestek winogron
n500g mięsa mielonego mieszanego wieprzowo – wołowego
n2 łyżeczki oregano
n2 łyżeczki bazylii
n1 łyżeczka ziół prowansalskich
npieprz
nsól
n
nWykonanie:
n
nPrzygotuj sobie dwie patelnie. Na jednej z nich przygotuj szpinak wg przepisu, który podałam TUTAJ.
nNa drugiej patelni rozgrzej olej z pestek winogron i podsmaż mięso. Koniecznie pamiętaj o suszonych ziołach, soli i pieprzu. Następnie dodaj do mięsa nnmielonego przygotowany szpinak i całość wymieszaj.
nUgotuj makaron wg przepisu na opakowaniu i podawaj z mięsem zanurzonym w sosie szpinakowym.
nJa to spaghetti podaje z makaronem pełnoziaistym, który wrzucam po ugotowaniu do sosu. Całość mieszam i podaję na głębokich talerzach.
n
nA Wy, jakie lubicie spaghetti bardziej? Piszcie, gotujcie i komentujcie.
n
nPozdrawiam Wszystkich, a poniżej utwór, który był inspiracją do tego przepisu.
nP.S. Dziękuję Gosi za ten koncert.
n
n