Śniadanie Shrek'a
Kulinarny RollercoasterDzisiejszy przepis jest na prośbę mam, pań intendentek w przedszkolach i dyrekcji też, ponieważ takie śniadanka robimy w przedszkolach na naszych warsztatach „WARZYWEM DO GÓRY”. Wspomniany temat cieszy się ogromną populaością, ponieważ oprócz nauki kulinaych tajników, dzieciaki poznają nowe smaki warzyw i przypraw.
Dzieci same przygotowują poszczególne składniki paty, a później same przygotowują kanapeczki. Są zaangażowane i bardzo dumne z siebie, że same coś zrobiły, a później mogły tego spróbować.
Przepis na pastę kanapkową jest dla całej rodziny, a w szczególności dla dzieci. Pasta jest zdrowa, kolorowa, a do tego prosto się ją robi.
Uczmy dzieci zdrowych nawyków żywieniowych, karmy je dobrymi i sycącymi składnikami. To zaprocentuje w ich przyszłości.
Poniżej lista składników i sposób wykonania. Porcja:
dla całej gromady, bo wychodzi jej spora miska
Czas:
15 min
Koszt dania
25zł
Potrzebne składniki:
groszek konserwowy
1 dojrzała gruszka lub 2 małe
100g szynki wieprzowej (chudej)
2 łyżki masła lub odrobina oleju z pestek winogron
pieprz ziołowy
sól
Dodatki warzywne:
pomidorki koktajlowe
kukurydza
szczypiorek
kiełki np. jarmużu
papryka czerwona
Wykonanie:
Groszek odcedź na sicie i wrzuć do miski. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę. Wędlinę wybierz chudą i bez skórki. Jeżeli ma skórkę, to ją obierz. Pokrój ją i dodaj do miski.
Masło jest dodatkiem opcjonalnym, nie musisz go dodawać. Ja to robię, ponieważ zależy mi żeby pasta była już gotowa do smarowania na pieczywa. Jeżeli wybierzesz opcję bez masła to musisz pamiętać o dodatku oliwy. Ponieważ jest potrzebny składnik, który połączy wszystkie ze sobą.
Następnie za pomocą blendera zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
Dodaj przyprawy do smaku.
Pastę nakładaj na chleb i dekoruj ją wybranymi warzywami. Ja wybieram te kontrastowe kolorystycznie do pasty.
Życzę powodzenia i smacznego
p.s.
sekretem tej pasty jest dojrzała i słodka gruszka, która tłumi wyrazisty i dominujący smak groszku!!!
A z czym Wy lubicie pasty kanapkowe?
Zapraszam do komentarzy poniżej i na nasz profil Kulinay Rollercoaster na Facebook’u.