Smoothie zielony

Kulinarny Rollercoaster

Dzisiejszy przepis jest jednym z przepisów, które robiłam z dziećmi na naszych warsztatach „Warzywem Do Góry”. Owy koktajl, bo o nim mowa wykonywałam z grupą przedszkolaków w wieku 4 lat. Dzieciakom bardzo smakowało i prosiły o dokładki, ale nie było tak prosto jak po kolei wyciągałam składniki. Największe niezadowolenie było na twarzach dzieci jak wyciągnęłam SZPINAK! Powiedziałam żeby poczekały na finał naszych kulinaych zmagań, a przekonają się, że warto było dodać do naszego smoothie szpinak.
Dzieciaki trzeba zapoznawać z różnymi warzywami i owocami, po prostu je uczyć nowych smaków i zapachów. Koktajl jest bardzo smaczny i ma bardzo ładny zielonkawy kolor. Podoba się dzieciom, a to ważne żeby potrawy podawane dzieciom oprócz tego, że powinny być zdrowe to powinny też zachęcać swoim wyglądem i konsystencją do jedzenia.
Poniżej przepis i lista składników.
Porcja:
2 osoby

Czas:
15 min

Koszt dania
15zł

Potrzebne składniki:
1banan
1 jabłko
1 gruszka
1,5 garści świeżego szpinaku
0,5 łyżeczki miodu np. lipowego
1 szklanka wody niegazowanej

Wykonanie:
Wszystkie owoce umyj dokładnie. Banan obierz, a gruszkę i jabłko zostaw ze skórką (mają bardzo dużo witamin!).
Następnie owoce pokrój w kostkę i wrzuć do blendera kielichowego. Ręcznym też dasz radę, ale jeżeli myślisz poważnie o koktajlach, to kup ten kielichowy. Ma większe i ostrzejsze noże. Ręczny może mieć problem ze skórkami i mogą Ci przeszkadzać w trakcie picia.
Dodaj liście szpinaku i całość wymieszaj na niskich obrotach. Po chwili dodaj resztę składników i wymieszaj całość.
Miód nie jest konieczny. Dodaj go tyle ile uważasz za stosowne.

Wlej do szklanek i pij ze smakiem. To samo zdrowie!
Pozdrawiam
Magda

Polecane na Naszym Blogu