Smażony makaron z …
Kulinarny RollercoasterWitajcie, inspiracją do dzisiejszego przepisu jest moja miłość… do makaronu. To jest coś, przed czym nie mogę się powstrzymać i opanować. Uwielbiam wszystkie gatunki makaronów, pod różnymi postaciami, ale najbardziej lubię ten świeżo ugotowany bez żadnych dodatków. Zamiłowanie to jest chyba dziedziczne, ponieważ taki ledwie odcedzony makaron prosto z sita uwielbia moja mama i moja córa.
Danie, o którym chcę Wam dzisiaj napisać, zrobiłam kiedyś, gdy musiałam szybko ugotować obiad. Makaron mam zawsze pochowany po szafkach w mojej spiżai, bo często używam go do różnych dań.
Tym razem postanowiłam podsmażyć makaron i podać go z warzywami mrożonymi. Nie ma, co się bać mrożonek, są one przygotowywane z dojrzałych warzyw w momencie, kiedy jest na nie sezon. Bardzo są pomocne w okresie zimowym, kiedy nie mamy możliwości kupienia pełnowartościowych warzyw.
Porcja:
n3 osoby
n
nPotrzebne składniki:
n
n250g makaronu spaghetti razowego
n750g warzyw mrożonych po włosku
n2 filety pojedyncze z kurczaka
n2 łyżki oleju rzepakowego
n1 łyżka oleju kokosowego
n1 łyżka oleju sezamowego
n2 łyżki sosu sojowego
n1 łyżeczka papryki wędzonej
n1 łyżeczka curry
nsól
nświeżo mielony pieprz
n
n
nWykonanie:
n
nUgotuj makaron w osolonej wodzie (ok 1 łyżeczka) z dodatkiem 1 łyżki oleju rzepakowego wg przepisu na opakowaniu. Olej spowoduje, że makaron nie poskleja się nnw trakcie gotowania. Ugotowany makaron odcedź na sicie i tak go pozostaw.
nNa rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym wrzuć pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, przyprawioną wcześniej odrobiną soli, pieprzu, a także szczyptą papryki nnwędzonej i curry. Gdy kurczak jest gotowy, przełóż go na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć zamrożone warzywa. Duś je pod nnprzykryciem do miękkości przez ok. 12min. Następnie odkryj patelnię i zwiększ ogień pod nią. Smaż warzywa przez ok 5 min, aż się zarumienią. Koniecznie nnczęsto je mieszaj żeby się nie przypaliły, tylko podsmażyły. Pod koniec smażenia wrzuć odcedzony makaron. Dodaj przyprawy dołączone do warzyw, a także olej nnsezamowy, sos sojowy, curry i paprykę wędzoną.
nNa koniec wrzuć kurczaka i całość podawaj na talerzu. Jeżeli w trakcie smażenia warzywa wyschły za bardzo, polej je tuż przed podaniem np. oliwą smakową lub nnoliwą z oliwek.
nDanie to jest tak sycące, że ja je jadam bez mięsa. Możecie także zamienić kurczaka na krewetki. Ja już tak jadłam i było bardzo smaczne.
n
nJak o miłości, to pierwsze skojarzenia mam z utworem „Moje serce” w wykonaniu Mariki. A znacie wersję akustyczną? Jest świetna.
n
nPozdrawiam. Życzę smacznego i miłego słuchania
n
n