Sieja w oregano
Kulinarny RollercoasterDzisiaj przedstawię przepis na smażoną sieję z dodatkiem suszonego oregano. Nigdy wcześniej nie jadłam tej ryby i muszę powiedzieć, że to był wielki błąd. Całkiem przypadkowo sieja znalazła się w mojej kuchni i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Jest to bardzo soczysta ryba i ma dość grubą skórkę, co ułatwia przewracanie jej na patelni podczas smażenia. Przepis na przyrządzanie tak ryb przekazała mi dawno temu bliska mi osoba i muszę powiedzieć, że mąka kukurydziana, którą wykorzystuje się w tym daniu nadaje świetny chrupki smak rybie, a przy tym jest zdrowa, ponieważ ma dużą zawartość węglowodanów złożonych. Jest też alteatywą dla osób z nietolerancją na gluten, które nie mogą spożywać mąki pszennej.
Idą święta Bożego Narodzenia, podczas których jemy sporo dań rybnych. Osobiście bardzo lubię łączyć tradycyjne przepisy z nowoczesnymi. Tak więc, może warto podać sieję w te święta? Potrzebne składniki:
n
nsieja w postaci tuszki
nmąka kukurydziana
noregano suszone
npieprz
nsól
nolej do smażenia
nmasło
n
nWykonanie:
n
nRybę świeżą lub rozmrożoną należy opłukać zimną wodą i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć ją solą i pieprzem. A kolejno całość posypać suszonym oregano po ok 1 łyżeczce na każdą ze stron i odrobinę jeszcze dodać do środka ryby. Ja do środka dodałam jeszcze trzy małe kawałeczki masła. Rybę obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż do momentu uzyskania złotego koloru po ok 7 min na każdą ze stron.
nJa przyrządzałam sieję w postaci tuszki, więc gdybyście smażyli ją w postaci filetu, to czas jej smażenia należy zdecydowanie skrócić. Gotową rybę poznamy po tym, że skórka delikatnie odchodzi od reszty ryby.
n
nSmacznego