Potrawa jak Shrek
Kulinarny RollercoasterInspiracją do dzisiejszego przepisu był utwór z filmu Shrek 3, który oglądaliśmy w zimowe sobotnie popołudnie. Zawsze podobał mi się ten utwór, ale dawno już go nie słyszałam i w zasadzie o nim zapomniałam. Jak obejrzałam ten film, już chyba po raz setny, to stwierdziłam, że muszę Wam o tym napisać. Utwór z filmu, gdy go znalazłam w inteecie podpisany był jako „smutna piosenka”. Fakt, jest nostalgiczny, ale chyba zależy kto, co lubi, bo mnie on wprowadza w zadumę i skupienie.
Zatem jak postać Shreka, to danie musi być pasujące do głównego bohatera. Moim pierwszym skojarzeniem był szpinak, ponieważ pasuje on do jego charakteru i koloru skóry. Szpinak jest trochę jak główny bohater tego filmu, nie dość, że kolor skóry ten sam, to jeszcze niebanalna osobowość. Uważam, że szpinak jest bardzo twórczym i ciekawym składnikiem, ale trzeba go odkryć i dobrze doprawić żeby był smaczny. Tak samo jest ze Shrekiem, który jak ten Ogr ma warstwy i z pozoru niesympatyczny i zimny, w środku jest wrażliwym i uczuciowym typem.
Szpinak trzeba popróbować w różnych połączeniach, żeby móc powiedzieć, które nam smakuje bardziej, a które mniej. Muszę powiedzieć, że kiedyś za nim nie przepadałam i przeczytałam gdzieś, że szpinak trzeba mocno przyprawić żeby był smaczny. Faktycznie, jest to prawda. Szpinak, który przygotowałam ostatnio dla moich gości miał być jedynie dodatkiem do dania głównego, a tylu osobom smakował, że przyćmił dania główne. Pomyślałam, że warto w takim razie o nim napisać.
Poniżej lista potrzebnych składników z ilościami, a także sposób wykonania. Porcja:
n
n3-4 osoby
n
n
nPotrzebne składniki:
n
n1 łyżka oleju kokosowego
n450g szpinaku mrożonego w formie brykietu (może też być świeży)
n2 ząbki czosnku
n1 mała cebula
nśmietana 18% (w małym kubeczku)
npieprz
nsól
n
n
n
nWykonanie:
n
nDo rozgrzanego oleju kokosowego dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną cebulę. Całość lekko podsmaż, a następnie wrzuć szpinak mrożony lub świeży i przykryj patelnię pokrywką. Duś do całkowitego rozmrożenia się szpinaku i do jego miękkości. Kolejno dodaj śmietanę 18% , a całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeżeli lubicie czosnek, to możecie spokojnie dodać jeszcze jeden lub nawet dwa ząbki.
nTak przygotowany szpinak można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne danie, np. z kaszą gryczaną lub jaglaną.
nŻyczę smacznego, a dla ciekawych utwór, o którym mowa w tym przepisie
n
n