Piątkowa kolacja
Kulinarny RollercoasterDzisiejszy przepis powstał z tzw. potrzeby życiowej, a mianowicie z potrzeby okazji.
Postanowiłam Mojemu Towarzyszowi zrobić niespodziankę i przygotować piątkową kolację przy świecach. Wszystko byłoby dobrze gdyby nie fakt, że na tą kolację trzeba by coś jeszcze podać do zjedzenia!
nWpadłam w lekki popłoch, bo okazało się, że w głowie pustka i w lodówce też. Usiadłam na chwilę i powiedziałam do siebie w myślach: „Najpierw 9 oddechów, a później zastanów się nad składnikiem przewodnim. Ugotuj to ci pierwsze przyjdzie do głowy”. Do głowy przyszły mi KREWETKI. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że o przyrządzaniu krewetek nie miałam bladego pojęcia. Znowu popłoch i panika, ale po kolejnych 9 oddechach przeczesałam inteet i znalazłam kilka sposobów na obróbkę termiczną krewetek. Potem weryfikacja tego co mam w mojej spiżai i w drogę. Dodam, że czasu nie miałam zbyt wiele.
nZ tej gonitwy upociłam się cała i lekko zmęczyłam, ale efekt był … powiem nieskromnie IMPONUJĄCY!
nKiedy MT zasiadł do stołu i powiedział: „Możesz krewetki zawsze tak robić”. Był to szczery i jak najbardziej prawdziwy komplement, bo on nie należy do osób nieautentycznych i zawsze szczerze mówi to co myśli, co nie zawsze jest wygodne.
nDlatego dzisiaj ja „przy piątku” podaję Wam przepis na smaczną i szybką kolację.
n
nDbajcie o swoje związki, o relacje z najbliższymi. To są sprawy bezcenne, których nie kupicie za żadne pieniądze świata. Wierzcie mi, że bardzo miło jest pójść na randkę z własnym partnerem do dużego pokoju. Nie bójcie się tego, tam też może być fajnie i smacznie.
n
nPorcja:
n2 osoby
n
nCzas:
n20 min
n
nKoszt dania:
n50zł
n
nPotrzebne składniki:
n
n0,5 paczki makaronu spaghetti pełnoziaistego (ok 250g)
n1 opakowanie, czyli 225g krewetek mrożonych (najlepiej gotowych)
n0,5 paczki, czyli ok 370g mrożonych warzyw (marchewka, brokuł i kalafior)
n1 łyżka oleju kokosowego
n6 łyżek białego wina najlepiej wytrawnego
n8 łyżek sosu chili tajskiego z czosnkiem
npieprz
nsól
n
n
nWykonanie:
n
nWarzywa rozmroź w mikrofali bądź w wodzie, koniecznie do postaci al dente. W gaku ugotuj makaron wg przepisu, także na al dente.
nNa patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć na niego przygotowane wcześniej wg przepisu na opakowaniu krewetki. Są różne gatunki i rożne sposoby rozmrażania, więc warto trzymać się tego, co proponuje producent. Do krewetek po ok 4 min dodaj białe wino i sos tajski z czosnkiem. Jeżeli sos masz bez czosnku, to koniecznie po roztopieniu oleju wrzuć ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku.
nPo ok 2 min, jak odparuje alkohol do krewetek w sosie wrzuć makaron i warzywa.
nCałość dopraw solą i pieprzem i wymieszaj na patelni.
nPrzed podaniem możesz całość posypać świeżymi ziołami, np. pietruszką.
n
n
nJak o randce mowa , to nie mogłam sobie odmówić utworu grypy Chłopcy z Placu Broni pt. ” Kocham Cię”. Przepiękny utwór o miłości, który zauroczył mnie już w szkole średniej.
n
n Życzę przyjemnego gotowania i miłego słuchania.
n
n
n
nPozdrawiam
nM
n