Pączki, domowe i pyszne
Kulinarny RollercoasterDzisiejszy przepis podaję z okazji „Tłustego Czwartku”. Mam nadzieję, że są osoby, które pączki upieką same. Do Was Kochani pędzę z przepisem… Porcja:
ok 15 małych szt
Potrzebne składniki:
0,5 kg mąki pszennej tortowej
100g drożdży
50g cukru
250ml mleka
100g masła rozpuszczonego
4 żółtka
szczypta soli
30ml alkoholu
esencja waniliowa lub cytrynowa
250g dżemu
smalec do smażenia
cukier puder
Wykonanie:
Mąkę przesianą przez sitko wsyp do miski i dodaj wszystkie składniki oprócz masła. Pamiętaj, żeby mleko było ciepłe, ale nie wrzące. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie dodaj roztopione, ciepłe masło. Także nie wrzące.
Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kolejno bułkujemy, czyli odrywamy małe kawałki ciasta od reszty i na stolnicy obsypanej mąką formujemy ręką kulki.
W gaku roztop smalec, w takiej ilości żeby pączki spokojnie pływały.
Smaż pączki z obu stron, do uzyskania złocistego koloru. Usmażone pączki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Po wystygnięciu nadziewaj pączki dżemem i posyp po wierzchu cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z blogu Kuchnia Księcia Warcisława,z którym miałam ogromną przyjemność współpracować.
SMACZNEGO TŁUSTEGO CZWARTKU!!!