Owsianka, czyli śniadanie na dobry początek dnia

Kulinarny Rollercoaster

Inspiracją do dzisiejszego przepisu był utwór „Dzień dobry Kocham cię”, który
do tej pory znałam w wydaniu Grabaża i Strachów na Lachy. A tu proszę niespodzianka bo znana blondynka Barbara Kurdej – Szatan i Liber wykonują ją w nieco innym klimacie, który jest daleki od mojego ulubionego, ale jak to mawiają rzecz gustu.
Słuchaliśmy tego utworu w niedzielny poranek i tak sobie pomyślałam, że to dobry utwór na początek dnia, więc jak początek dnia, to musi być śniadanie.
Tekst Grabaża zawsze mi się podobał, a słowa: „(…)Dzień dobry, kocham cię Już posmarowałem tobą chleb(…)” chyba zna wielu. Piosenka opowiada, że nie zawsze w związku jest różowo i nie zawsze jest wesoło, ale najważniejsze jest być ze sobą blisko. Tylko wspólne przeżywanie zwykłego dnia daje nam radość z bycia razem. Dobrze to opisuje fragment:

„(…) Bo chodzi o to, by od siebie nie upaść za daleko
Nawet jeśli czasem między nami wykipi mleko
Choćbyś nawet i wieczorem zasypiała zdołowana
Chciałbym ci zaśpiewać z rana
Móc ci zaśpiewać z rana(…)”

A wracając do śniadania, to należę do tej grupy ludzi, którzy nie wychodzą z domu bez śniadania. To jest bardzo ważny posiłek dnia. Zresztą wystarczy popytać osoby, które mają do czynienia z żywieniem, że śniadanie daje nam energię na cały dzień. Często później w pracy nie mamy czasu żeby zjeść coś treściwego i spokojnie, a kolejnym naszym posiłkiem jest obiad późnym popołudniem.
Moim śniadaniem w ciągu tygodnia jest owsianka, którą nauczyłam się jeść. Droga nie była łatwa, ale w tym wydaniu jadam ją już od kilku lat, więc uważam, że zaprzyjaźniłyśmy się. Może zapytacie tu, to po co ta męczaia. Ja jednak postawiłam sobie kiedyś cel, że zrobię taką owsiankę, którą będę jadać z przyjemnością. I udało się, więc spróbujcie i Wy. Potrzebne składniki:
n
nSkładniki podstawowe:
n
n5 łyżek płatków owsianych
nok. 4 śliwki suszone
nok. 4 migdały
n
nSkładniki dodatkowe:
n
n1 łyżka nasion chia (szałwia hiszpańska)
n1 łyżka płatków z nasion amarantusa
n1 łyżka sezamu łuskanego
n8-10 owoców żurawiny suszonej
npo 1 łyżce innych płatków które w danej chwili mam
n(np. płatki orkiszowe, płatki jaglane)
ncynamon
nmiód
n
nWykonanie:

n
nDo miseczki wsypuję wszystkie składniki w kolejności najpierw wszystkie sypkie, a na koniec suszone owoce i migdały. Całość zalewam wrzątkiem w ilości takiej żeby przykryć do połowy śliwki. Następnie przykrywam miseczkę talerzykiem i zajmuję się innymi czynnościami w kuchni. Zaletą tego śniadania jest to, że nie trzeba nad nim stać i go mieszać. Po ok. 5 min. jak całość wody zostanie wchłonięta, owsianka jest gotowa. Wystarczy ją wymieszać i doprawić do smaku. Do tego proponuję miód, cynamon, albo cukier brązowy. Ja obecnie dodaję czasami tylko cynamon, ale na początku było mi ciężko przestawić się ze słodkich płatków śniadaniowych. Można dodać starkowane jabłko lub rozgniecionego banana, a sezonowo można dodawać owoce dostępne w naszych ogródkach, np. truskawki, maliny, czy poziomki. Wszystko jest kwestią smaku i tego co uda Wam się kupić w sklepie. Wybór jest duży, więc myślę, że każdy znajdzie swoją ulubioną mieszankę na swoją owsiankę.
n
nŻyczę smacznego i dobrego dnia
n
nDla tych którzy chętnie sobie przypomną wersję oryginalną i dla tych, którzy jej nie znają
n
n

Polecane na Naszym Blogu