Obiad z pozostałości

Kulinarny Rollercoaster

Dzisiejszy przepis podaję na prośbę Tych wszystkich, których miałam okazję ostatnio gościć na swoim wykładzie z pokazem kulinaym pt.: „Nie mauj jedzenia!” organizowanego przez Jadłodzialnię Szczecin i Szczeciński Bazar Smakoszy do którego prowadzenia zostałam zaproszona.
Było to fantastyczne spotkanie, pełne dobrej energii i cudownych ludzi z niesamowitymi pomysłami. Dla mnie jako prowadzącej było to zupełnie nowe doświadczenie, ale bardzo ciekawe.

Przy okazji dziękuję wszystkim za udział i pozdrawiam serdecznie.
Zapraszam na profil Kulinay Rollercoaster, tam znajdziecie wszystkie bieżące informacje. Porcja:
6 osób

Czas:
30 min

Potrzebne składniki:
1 łyżka oleju z pestek winogron lub masła klarowanego
1 duża marchew lub 2 małe
1 cukinia
1 bakłażan
1 por
Seler naciowy
Sól
Pieprz
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka papryki wędzonej
Oliwy do polania, np. z awokado, olej lniany
Świeża pietruszka lub kolendra do posypania na koniec
400 g (1 i ? kubka) kaszy lub ryżu

Wykonanie:
Na rozgrzany olej na patelni wrzuć najpierw drobno pokrojony por. Gdy lekko się zarumieni i zrobi się miękki dodaj pokrojone kolejno warzywa cukinię i bakłażan, przy tym cały czas mieszaj warzywa na patelni.
Pamiętajcie, że z cukinii trzeba usunąć nasiona. Zrób to w następujący sposób. Przekrój bakłażan wzdłuż, a następnie za pomocą łyżki lub łyżeczki usuń nasiona.

Wszystkie warzywa kroimy ze skórką w drobną kostkę.

Kolejno dodajemy tartą marchew na dużych oczkach.
Na samym końcu dodajemy pokrojony seler naciowy. Ja osobiście lubię chrupkość selera, dlatego dodaję go na końcu.

Wszystkie warzywa dusimy na patelni pod przykryciem i dość często mieszamy. Można podlać je odrobiną białego wina, bulionu lub wodą.
Całość doprawiamy przyprawami i układamy na kaszy gryczanej niepalonej (jak na zdjęciu) lub innej.
Na koniec polewamy potrawę olejem i posypujemy świeżymi ziołami.

p.s. TUpodaję przepis na gotowanie kasz i ryżu.

Życzę smacznego i pamiętajcie, żeby nie maować jedzenia!

Polecane na Naszym Blogu