Na słodko i na zdrowo
Kulinarny RollercoasterWitajcie, dzisiaj przedstawiam przepis na muffiny w wydaniu dietetycznym. Pewnie zapytacie po co? Otóż jest sporo osób z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi, które z doświadczenia wiem, jak cierpią, gdy nie mogą jeść tego samego, co zdrowe osoby. Jeżeli jesteś osobą, której to dotyczy, to przepis jest jak najbardziej dla Ciebie. Może lubisz zaskakiwać najbliższych czymś nowym. Powód nie jest ważny, żeby zrobić domowy deser.
Przepis na muffiny został „dostosowany” do potrzeb alergika i tak już na stałe został w naszym domu. Babeczki w tej wersji są bardzo smaczne i zdrowe, a dzieci je wprost uwielbiają.
Porcja:
12 sztuk
Potrzebne składniki:
250g mąki pszennej
150g cukru
1 mały cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
90g czekolady bezglutenowej
6 jajek przepiórczych
8 łyżek oleju z pestek winogron
125g jogurtu koziego
blaszka do pieczenia muffinek
papilotki (papierowe foremki) do pieczenia muffinek
Do posypania
cukier puder
Wykonanie:
Przygotuj sobie dwie miski. W jednej wymieszaj wszystkie składniki suche, a w drugiej wszystkie mokre. Do miski ze składnikami suchymi dodaj tabliczkę bezglutenowej czekolady posiekanej wcześniej nożem na drobne kawałki. Następnie do miski z jajkami, jogurtem i olejem dodawaj stopniowo składniki suche i całość mieszaj na jednolitą masę.
Papilotki umieść w blaszce do pieczenia muffinek i włóż do nich za pomocą łyżeczki ciasto do 3/4 wielkości foremki. Blaszkę wstaw do piekaika rozgrzanego do 180°C z grzaniem na górze i na dole. Babeczki piecz przez 25 min, a następnie pozostaw je w wyłączonym piekaiku przez 20 min.
Muffiny najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można je przechowywać nawet przez kilka dni np. w metalowym ozdobnym pudełku.
Babeczki posyp cukrem pudrem tuż przed podaniem i zajadaj ze smakiem.