Muffiny jogurtowe
Kulinarny RollercoasterZgodnie z obietnicą podaję przepis na muffiny z truskawkami, które piekłam z dziećmi na Warsztatach Kulinaych z okazji Dnia Dziecka, a także na przyjęciu urodzinowym „Kulinae Szaleństwo”. Babeczki wg tego przepisu są lekkie i wilgotne, a do tego przepis jest niezwykle prosty. Dodam, że przepisu nie wymyśliłam sama, a dostałam go od znajomej, która babeczki upiekła na kiermasz szkolny u syna w szkole. Powiedziała mi, że dzieciakom bardzo smakowały i „rozeszły się jak ciepłe … babeczki” Hihihi.
Na moich Warsztatach Kulinaych dzieciaki same przygotowywały cisto i kroiły truskawki. Była świetna zabawa, a przy tym nauka pieczenia. Koleżanka, od której mam przepis piekła babeczki z nadzieniem z białej czekolady, ja jednak postawiłam na sezonowe owoce i wybrałam truskawki.
Poniżej przepis i potrzebne składniki.
Porcja:
12 sztuk
Czas:
25 min
Koszt dania:
15zł
Potrzebne składniki:
300g mąki
120g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenie
1 łyżeczka cukru waniliowego
Szczypta soli
2 jajka
200ml jogurtu naturalnego
100ml oleju roślinnego
200g truskawek
Wykonanie:
Najpierw włącz piekaik na 180 stopni C, a w czasie kiedy będzie się nagrzewać umyj truskawki.
Kolejno odszypułkuj je i pokrój w kostkę. Tylko nie za drobną, bo w trakcie pieczenia rozpadną się.
Następnie przygotuj sobie wszystkie składniki i dwie miski. W jednej wymieszaj wszystkie suche składniki, a drugiej mokre.
Do miski z mokrymi składnikami dodawaj kolejno łyżkami płynną masę. Połącz składniki ze sobą za pomocą łyżki.
Dodaj pokrojone truskawki i delikatnie pomieszaj ciasto.
Następnie ciasto przełóż do foremek do pieczenia muffinek do 3/4 ich wysokości. Foremki mogą być sylikonowe lub jednorazowe papierowe.
Następnie wstaw babeczki do piekaika i piecz w rozgrzanym piekaiku przez 25min.
Muffinki będą gotowe jak lekko się zarumienią od góry.
Upieczone wyciągnij z piekaika i ułóż np. na kratce. Koniecznie poczekaj aż ostygną, bo gorące ciasto jest niezdrowe!
Udekoruj cukrem pudrem lub lukrem.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków
Magda
*przepis pochodzi ze strony www.ciastkowylab.pl