Muffiny dyniowe
Kulinarny RollercoasterZa oknem przepiękna jesień, a wraz z nią całe mnóstwo warzyw i owoców, na które czekaliśmy cały rok.
Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis z dynią, ponieważ bardzo ją lubię, ma piękny kolor i czekam na nią każdej jesieni. W tym roku postanowiłam zrobić coś słodkiego z dyni i tak o to powstał poniższy przepis na muffiny dyniowe.
Życzę smacznego i powodzenia Porcja:
19 szt.
Czas:
40 min
Potrzebne składniki:
250g mąki tortowej
4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
130g cukru brązowego lub trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej (opcjonalnie)
4 jajka
200ml oleju rzepakowego
200g puree z dyni
Wykonanie:
Puree z dyni:
Pierwszą czynnością jest przygotowanie puree z dyni. Jest to trochę czasochłonne, więc pamiętajcie żeby w czas robienie babeczek wliczyć też czas, który należy poświęcić na upieczenie dyni.
Niedużą jadalną dynię, np. piżmową myjemy i kroimy wzdłuż. Następnie układamy na blaszce do pieczenie polanej wcześniej odrobiną olejem, skórą do dołu. Dynię pieczemy ok 1 do 1,5 godz. w zależności od wielkości. Pieczenie trwa do momentu, w którym łatwo widelec wbije się nam w dynię.
Następnie wyciągamy pestki za pomocą łyżki i obieramy dynię ze skóry. Kroimy i wrzucamy ją do miski. Za pomocą blendera rozdrabniamy na jednolitą masę.
W razie konieczności można użyć gotowej dyni, np. w słoiku.
Same muffiny przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczą dwie miski, dwie łyżki i składniki.
W jednej misce odmierzamy wszystkie składniki sypkie, a w drugiej mokre wraz z dynią.
Następnie do miski z mokrymi składnikami wsypujemy suche składniki i całość mieszamy.
Kolejno przekładamy ciasto do foremek do muffin do mniej więcej 3/4 ich wysokości.
Blachę z babeczkami wkładamy na sam dół piekaika rozgrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok 15-20 min. Babeczki będą gotowe, kiedy po wbiciu w nie drewniany patyczek będzie suchy.
Pozdrawiam jesiennie i słonecznie
Magda