Lemoniadowy zawrót głowy

Kulinarny Rollercoaster

Dzisiejszy przepis jest najlepszym przepisem na letni napój. Lato, wakacje to czas relaksu, wyciszenie i naładowania akumulatorów na cały rok. Warto zadbać o to co jemy i co pijemy. Wybierajmy świadomie i mądrze. Dlatego róbmy napoje sami. Będą zdrowsze, ciekawsze, a do tego spędzimy trochę czasu z dzieciakami w kuchni.

Lemoniady robi się bardzo szybko i bardzo łatwo. Jej bazą jest cytryna i woda, a cała reszta to dodatki, które możemy dodawać według własnego uznania.

Lemoniadę według tego przepisu robiłam z grupą trzylatków i wyszło im wspaniale. Byłam z nich bardzo dumna jak z zaciekawieniem i zaangażowaniem wyciskali cytryny. Aż miło było popatrzeć!
Poniżej moja propozycja lemoniady.

Niech będzie dla Was podpowiedzią i inspiracją do własnych pomysłów. Porcja:
4 osoby

Czas:
25 min


Potrzebne składniki:

3 cytryny
1 limonka
1 pomarańcz
1,5 l wody niegazowanej
2 łyżki cukru trzcinowego
Garść świeżej mięty
Kilka gałązek melisy (opcjonalnie)
Miód (opcjonalnie)
Lód (opcjonalnie)

Wykonanie:
Zacznij od przygotowania owoców. Koniecznie sparz je, ponieważ na ich skórce może być sporo różnych nie potrzebnych substancji, np. środki ochrony roślin.

Jeżeli masz trochę więcej czasu, to obgotuj cytrynę w gaku z wodą. Jest bardziej miękka i łatwiej wyciska się z niej sok.

Pokrój owoce na połówki i zostaw po jednej na później. Z całej reszty wyciśnij sok za pomocą wyciskarki do cytrusów. Jak nakłujesz wcześniej owoce widelcem, to łatwiej wyciśniesz z nich sok.
Całość wrzuć do dzbanka lub słoja z kranem jak masz. Słoje idealnie nadają się na przyjęcia w ogrodzie.

Następnie w moździerzu utrzyj cukier z listkami mięty, jak nie posiadasz takiego sprzętu wystarczy łyżka i kubek. Dodaj do dzbanka.

Pokrój połówki pomarańczy, cytryny i limonki w plastry i przełóż do dzbanka.

Dolej wodę, włóż troszkę listów mięty do dekoracji i gałązki melisy, jeżeli posiadasz i lubisz.

Gdyby okazało się, że lemoniada jest zbyt kwaśna, można dodać odrobinę miodu.

Lemoniada najlepiej smakuje jak jest schłodzona. Można to zrobić na kilka sposobów. Najszybciej jest dodać kostki lodu, ale trzeba je mieć. Drugi sposób, dodaj schłodzoną wcześniej wodę z lodówki. Trzeci sposób jest najprostszy, ale wymaga chwili czasu dla lemoniady w lodówce. Najlepiej 30-60 min.

Życzę powodzenia i miłego lemoniadowego szału.
Magda

Polecane na Naszym Blogu