Kupuj lokalnie, jadaj sezonowo
Kulinarny RollercoasterMoi Drodzy prawie bym zapomniała o przepisie na fasolkę szparagową. Mamy już kalendarzowe lato, a przecież wiosna i lato pełne są świeżych warzyw i owoców. nnKoniecznie trzeba je jeść żeby mieć energie i zapas witamin na cały jesienno – zimowy sezon. W związku z tym, nie może zabraknąć na naszych talerzach fasolki nnszparagowej.
nZ fasolką wiąże się sympatyczna historia, która mnie spotkała ostatnio. Któregoś dnia wybrałam się po nią do pobliskiego sklepiku. Wchodzę, patrzę a tu już nnresztki fasolki. Pomyślałam o nie, to już jest koniec fasolki w tym roku? O nie, znowu się jej nie najadłam! O rany znowu cały rok na nią będę musiała nnczekać! Sympatyczna właścicielka potwierdziła moje przypuszczenia, ale z tak smutnej sytuacji dla mnie wywiązała się bardzo sympatyczna rozmowa. O fasolce, nno warzywach, o życiu…
nPomyślałam sobie, jakie to szalenie miłe uczucie móc porozmawiać z właścicielem lub chociaż ze sprzedawcą w sklepie. To takie rzadkie, że aż prawie na nnwymarciu. Jamie Oliver sporą część swojej książki pt. ?Gotuj sprytnie jak Jamie? poświęca właśnie na pisanie o poznawaniu swojego sprzedawcy. Pisze, jak nnważne jest nawiązywanie relacji ze sprzedawcami, chociażby po to, żeby nie kupić czegoś nieświeżego, żeby doradzili nam np. jakie mięso jest dobre do nnzmielenia, a jakie do pieczenia w całości. Niestety w dzisiejszych czasach ciągle gdzieś gonimy, za czymś. Ta gonitwa, ten wyścig szczurów przysłowiowy nas nnwykańcza i wyniszcza. Nie mamy czasu dla najbliższych, a co dopiero dla obcych. Nie poddawajmy się temu, nie zatracajmy w sobie ludzkich odruchów.
nPoniżej przepis na fasolkę szparagową podaną inaczej. Polana bułką tartą i masełkiem jest pyszna, ale czemu nie spróbować podać jej inaczej?
n Porcja:
n2 osoby
n
nPotrzebne składniki:
n
n600g fasolki szparagowej (dwie duże garści)
n2 łyżki oliwy z pestek winogron
n2 ząbki czosnku
nszczypta świeżych ziół: pietruszki, bazylii, rozmarynu, tymianku, kopru i lubczyku
nświeżo mielony pieprz
nsól
n
n
nWykonanie:
n
nUgotuj fasolkę szparagową w gaku z osoloną wodą, ale na al dente (lekko twarda). Odsącz ją na durszlaku. Następnie w gaku rozgrzej olej, a na nim nnprzesmaż czosnek przeciśnięty przez praskę. Wrzuć ugotowaną fasolkę i świeże zioła. Potrząśnij delikatnie gakiem, aż wszystkie składniki się połączą. Po nnnałożeniu fasolki z ziołami możesz polać ją jeszcze odrobiną oleju.
nMnie osobiście ten sposób bardzo odpowiada. Ciekawa jestem waszych eksperymentów. Podzielcie się nimi.
nPozdrawiam
nMagda