Karp wg przepisu Babci Jasi

Kulinarny Rollercoaster

Dzisiejszy przepis chciałabym zadedykować mojej Babci Jasi, która karpia w tej wersji robi w Naszym rodzinnym domu co roku na Wigilijny Wieczór. W tym roku, z racji stanu zdrowia Babci, ja zobowiązałam się przygotować karpia wg jej przepisu… Babcia Jasia zawsze mi imponowała swoją odwagą w gotowaniu. Wielokrotnie testowała na nas różne przepisy. Nigdy nie bała się kulinaych wyzwań. Jej pomysłowość w gotowaniu zawsze mnie zadziwiała i myślę, że pewnie moje podpatrywanie jej w dzieciństwie zaowocowało dziś moją pasją do gotowania.
Karp z gorgonzolą, to zdecydowanie przepis dla tych, którzy lubią łączyć stare przepisy z nowoczesnością. A także dla amatorów serów pleśniowych, bo nie każdy jest w stanie znieść ich intensywny zapach na zimno, a co dopiero na ciepło.
Niżej znajdziecie wszystkie potrzebne informacje.

Porcja:
3 osoby

Czas:
40 min

Koszt:
24 zł

Potrzebne składniki:

1 karp (ok 1kg)
0,5 opakowania sera gorgonzola (100g)
2 łyżeczki śmietany 18%
1 łyżeczka bułki tartej
garść kopru
2 łyżki mąki pszennej
50 ml oleju rzepakowego do smażenia
sok z 0,5 cytryny
świeżo mielony pieprz
sól

Wykonanie:

Karpia którego kupiłam, ważył prawie 1kg i był z głową, ale bez wnętrzności. Może to będzie dla Was wskazówka przy ustalaniu porcji na osobę na święta. Z tego karpia udało mi się uzyskać 6 niedużych kawałków.

Karpia umyj, odetnij głowę i płetwy, a następnie pokrój na dzwonki. Kolejno skrop go sokiem z cytryny, posól i posyp świeżo mielonym pieprzem. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na przynajmniej 30 min.
W tym czasie rozgnieć widelcem pół opakowania sera gorgonzola i dodaj do niego śmietanę, bułkę tartą i koper. Moja Babcia dodaje natkę pietruszki, ale ja nie miałam i dlatego dodałam koper. Wypróbujcie dwie wersje i podzielcie się, która Waszym zdaniem jest lepsza. Według mnie, w obu wariantach karp smakuje wyśmienicie.
Pewnie zapytacie się po co ta bułka tarta. Potrzebna jest, żeby ser lepiej się trzymał ryby i tak szybko się nie rozpuścił w gorącym piekaiku.
Kolejno rozgrzej olej na patelni i smaż na nim kawałki karpia obtoczone wcześniej w mące. Nie rób tego na zbyt rozgrzanym oleju, bo mąka zacznie się palić. Kawałki obsmażaj z każdej strony po ok 5-7 min.
Następnie dzwonki karpia przełóż do naczynia żaroodpoego i ułóż na nich kawałki sera gorgonzola przygotowanego wcześniej. Ser jest gęsty i klei się, więc najlepiej nakładaj go za pomocą małej łyżeczki.
Całość wstaw do rozgrzanego piekaika do 180 stopni C z grzaniem na górze i na dole. Rybę zapiekaj ok 12-15min.
Smacznego i przy okazji karpia życzę Wam zdrowych i wesołych świąt Bożego Narodzenia.
Magda

Polecane na Naszym Blogu