Jesienna tarta

Kulinarny Rollercoaster

Inspiracją do dzisiejszego przepisu był fantastyczny utwór „Hallelujah”, który w wykonaniu grupy Pentatonix ostatnio podbija Inteet. Ja wcześniej usłyszałam go w innej wersji, która poruszyła mnie do żywego. I ten widok w tle… Pod przepisem znajdziecie utwór w wersji zespołu Il Divo. Posłuchajcie koniecznie, bo robi wrażenie.
Tarta, bo o niej dziś mowa jest przykładem dania „jednogakowego”, chociaż tu bardziej będzie pasować określenie „jednoforemkowego”. Nie jest to super szybkie danie, ale na specjalną okazję warto się poświęcić. Tarta robi wrażenie swoją dostojnością i elegancją, tak samo jak wspomniany wyżej przeze mnie utwór. Do tego jest bardzo sycąca i treściwa.
W sam raz na jesienną kolację.

Porcja:
3 osoby

Potrzebne składniki:

Ciasto:
125g masła
250g mąki
2 żółtka
2 łyżki wody
szczypta soli
Farsz:
2 łyżki oleju z pestek winogron
0,5 cukinii (duża)
0,5 bakłażana
1 cebula (duża)
1 marchewka (mała)
3 łyżki białego wytrawnego wina
2 gałązki świeżego rozmarynu (ok 3 cm)
2 gałązki świeżego tymianku (ok 3 cm)
0,5 opakowania sera typu feta
świeżo mielony pieprz
sól
Na wierzch:
1 jajko
100g śmietany 18% (0,5 kubeczka)

Wykonanie:

Najpierw należy zrobić ciasto kruche, które robi się tak samo do słodkich wypieków jak i do wytrawnych. Pisałam o tym przy okazji ciastek kruchych . Różnica jest taka, że zamiast cukru pudru dodajemy sól. Chociaż w tym wypadku ciasto jest zrobione troszeczkę inaczej, przede wszystkim jest go znacznie mniej, więc nie dzielimy go. Jego ilość idealnie pasuje na formę o średnicy 28cm. Na ciut większą foremkę ciasta też powinno starczyć.
Formę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą, a następnie wyłóż ciastem. Można też użyć papieru do pieczenia. Nadmiar ciasta na brzegach należy odciąć, a spód ponakłuwać widelcem i piec w rozgrzanym piekaiku do 200 stopi C na środkowej półce przez 15 min.
Farsz przygotuj w następujący sposób:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na oleju. Cukinię i bakłażana umyj i pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do cebulki. Umytą i obraną marchewkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Dopraw farsz solą i pieprzem, a następnie podlej winem. Poczekaj ok 2 min aż alkohol odparuje i przykryj warzywa. Duś je do miękkości.
Na upieczone ciasto wyłóż podduszone warzywa. Posyp całość fetą pokrojoną w kostkę, a na wierzch połóż gałązki świeżych ziół.
Całość piecz prze ok 20 min. Po tym czasie polej tarte rozkłóconym jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Zapiekaj całość jeszcze przez ok15 min.
Początkującym proponuję zrobienie tarty na gotowym cieście francuskim. Ja też od tego zaczynałam moją przygodę z tartami.
Życzę smacznego

p.s. ci co jak ja, maja korbę na punkcie filmu Shrek, to pewnie zauważyli, że ten utwór pochodzi właśnie z tego filmu.
Inny przepis z muzyką z filmu Shrek znajdziecie TUTAJ

Polecane na Naszym Blogu