Domowe masło kakaowe
Kulinarny RollercoasterInspiracją do dzisiejszego przepisu była pewna bardzo sympatyczna pani wychowawczyni z przedszkola, w którym gościliśmy z naszymi Warsztatami „Warzywem do Góry”.
Po zakończonych warsztatach rozmawiałam z Panią o awokado, a dokładnie o jego bogactwie smaków i wartości odżywczych.
Pani wychowawczyni opowiedziała mi, że w przedszkolu, w którym pracowałam wcześniej dzieciom na śniadanko podawano „domową nutellę”. Dzieciaki zajadały ją ze smakiem i bardzo na nią czekały, kiedy znowu się pojawi.
Przegrzebałam Inteet i znalazłam sporo przepisów na to ciekawie brzmiące danie. Z pośród kilku ciekawych wypróbowałam ten, o którym wspomniała pani z przedszkola.
Wypróbujcie wykonanie przepisu, bo jest bardzo prosty i niesamowicie zdrowy. Porcja zawiera bardzo dużo cennych składników, a awokado jest bombą witaminową bogatą w tłuszcze nienasycone. Jest źródłem błonnika i witaminy E, nazywanej witaminą młodości.
Porcja:
10 łyżek
Czas:
15 min
Koszt dania
8zł
Potrzebne składniki:
1 dojrzałe awokado
1 dojrzały banan
1 łyżka kakao
Wykonanie:
Umyj banan i awokado. Oba owoce obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki i wrzuć do miseczki. Następnie ugnieć widelcem na jednolitą masę.
Przy większej ilości zdecydowanie przyda się blender.
Następnie dodaj 1 łyżkę kakao prawdziwego i całość wymieszaj łyżką.
Masło kakaowe nadaje się do kanapek, gofrów, naleśników i czego jeszcze tylko sobie zamarzysz.
Sekretem tego masła są dojrzałe i miękkie owoce! Pamiętaj o tym, bo w przeciwnym razie nie da się na nie złapać dzieciaki.
Pozdrawiam i życzę smacznego