Deser biało-czerwony
Kulinarny RollercoasterWitam serdecznie wszystkich fanów słodkości, truskawek i … piłki nożnej.
nNie jestem wielką fanką piłki nożnej, ale odkąd pamiętam przewijała się w moim życiu. Podczas studiów regulaie spotykałam się z grupą znajomych, z którymi nnwspólnie oglądałam mecze. Zamawialiśmy wtedy pizzę i oglądaliśmy. Wiem, że jadanie pizzy tak regulaie do najzdrowszych pomysłów nie należało, ale wtedy nnjeszcze nie miałam takiej „świadomości żywieniowej”. Tak nawiasem mówiąc, to nie ważne były kalorie, nie ważne było kto, z kim gra i kto wygrywa, ale nnnajważniejsze było spotkanie. To był nasz rytuał, zwyczaj. Wystarczył jeden telefon lub sms i już mieszkanie było pełne ludzi.
nDzisiaj, mam wrażenie, że musi się wydarzyć coś strasznego, żeby Twój dawny znajomy do ciebie zadzwonił. To przykre, ale z większością ludzi z tamtego okresu nndzisiaj nie mam żadnego kontaktu. Wiem, że kilkoro z nich się pewnie na mnie obrazi za to, ale wolałabym, żebyście Wy i Oni zastanowili się, co w życiu jest nnważne, a w zasadzie KTO. Kiedyś usłyszałam określenie, że przyjaciele są jak rodzina z wyboru. Coś w tym jest, bo przecież sami sobie ich dobieramy.
nDbajmy zatem o przyjaźnie, te stare i te nowe. Bez przyjaciół życie jest smutne i niepełne.
nPozdrawiam wszystkich moich przyjaciół i ten wpis dedykuję IM.
nPoniżej przepis na wiosenno-letni deser.
Porcja:
n3 osoby
n
nPotrzebne składniki
n
n250g serka mascarpone
n250ml śmietanki 30%
n250g truskawek (szklanka)
n2 łyżki cukru pudru
n1 łyżeczka cukru waniliowego
n1 łyżeczka cynamonu
n3 listki świeżej mięty
n1 łyżeczka cukru
n
n
nWykonanie:
n
nW misce za pomocą miksera ubij śmietankę z cukrem pudrem. W drugiej misce lekko rozbij serek. Uważaj, na zbyt długie ubijanie serka.
nNastępnie do serka dodawaj ostrożnie po łyżce ubitą śmietanę i całość połącz mikserem na niskich obrotach.
nUmyte i odszypułkowane truskawki wrzuć do miski i zmiksuj na mus, najlepiej blenderem. Dodaj cukier waniliowy, miętę, cynamon, świeżą miętę i cukier. Połącz nncałość w jednolitą masę.
nDo przygotowanych naczyń (pucharki lub szklanki) wkładaj na przemian warstwę bitej śmietany z serkiem i warstwę musu truskawkowego.
nSerek mascarpone ze śmietaną najlepiej wyciskaj przez specjalny worek do kremów lub zwyczajnie przez woreczek foliowy, z którego odetniesz róg.
nDeser można przyozdobić świeżą miętą i koniecznie przed podaniem schłodzić w lodówce ok godz., a najlepiej dłużej.
n
np.s.1 na dodanym zdjęciu widać moją osobistą hodowlę mięty i melisy
n
np.s. 2 z racji piłkarskiego święta dla wszystkich fanów piłki nożnej i nie tylko, oficjalny utwór Euro 2016
n
npozdrawiam serdecznie
nMagda
n
n