Czerwony pęczak
Kulinarny RollercoasterWitajcie dzisiaj napiszę Wam o moim sposobie na kaszę pęczak.
Jak wiadomo nie od dziś kasze są zdrowe, ale nie ma się co oszukiwać w smaku i w wyglądzie, nie są powalające. Są za to świetną bazą do różnych dodatków i składników, z którymi można je łączyć.
Pamiętam, jak kiedyś byłam na obiedzie w restauracji samoobsługowej. Miałam już prawie pełny talerz, a tu proszę kasza pęczak się do mnie uśmiecha i zaprasza, żeby ją spróbować. Muszę przyznać, że do dziś pamiętam jej kolor, wygląd no i smak, bo uległam jej i nałożyłam sobie trochę. Warto było… Poniżej moja wersja kaszy pęczak.
Niech inspiracją do tego prostego dania, będzie utwór, który ma bardzo krótki i prosty tekst, ale w połączeniu z muzyką jest genialny. Pamiętam, że tak samo ten utwór zrobił na mnie wrażenie jak i to danie.
Porcja:
n3 osoby
n
nPotrzebne składniki:
n
n1 szklanka kaszy pęczak
n2 łyżki oleju z pestek winogron
n1 łyżka oleju kokosowego
n2 ząbki czosnku
n1 mały koncentrat pomidorowy
n0,5 łyżeczki papryki wędzonej
nświeżo mielony pieprz
nsól
n
nWykonanie:
n
nW gaku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Lekko je zarumień, tylko uważaj, bo czosnek bardzo łatwo się nnprzypala. Dodaj mały koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość podsmaż, aż koncentrat pomidorowy lekko odparuje i zrobi się ciemniejszy.
nDo tak przygotowanego sosu wrzuć ugotowaną kaszę według przepisu podanego wcześniej, nnnajlepiej jak będzie jeszcze ciepła. Całość wymieszaj w gaku. Kasza najlepiej sprawdza się z pieczonym mięsem lub rybą, a zwłaszcza w daniach gdzie nie ma nnsosu. Zamiast kaszy pęczak możecie użyć ryż lub kaszę jaglaną. Wykorzystajcie to, co macie w domu.
nSekretem tego dania jest podsmażony czosnek i papryka wędzona. Kasza przyprawiona w ten sposób ma lekko czerwony kolor i posmak orzechowy.
nJa podałam kaszę pęczak moim gościom ze szpinakiem i szynką myszką. Przepis na nią podam nninnym razem.
n
nPozdrawiam
nMagda
n
n