Ciasto z rabarbarem

Kulinarny Rollercoaster

Pozostając w tematyce wiosennej, chciałabym Wam dzisiaj podać przepis na bardzo szybkie i smaczne ciasto z rabarbarem. Przepis na to ciasto dostałam od mojej babci, która robi je już od dawna.
Osobiście staram się kupować i gotować z produktów sezonowych. To jest najlepsza forma dostarczania organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i witamin. Było już o szparagach, a teraz czas na wiosenny owoc, czyli rabarbar. Jest on dość kwaśny i dlatego wiele osób go nie lubi, ale można go dodawać do różnych deserów i dzięki temu zyskują nieco inny charakter.
Inspiracją do tego przepisu był film pt. „I że Cię nie opuszczę…”, który odkryłam kiedyś przypadkowo i ostatnio obejrzałam go jeszcze raz. Jest to piękny film o miłości, której nic, ani nikt, nie jest w stanie zniszczyć. Do tego trzeba dodać, że jest to film oparty na faktach.
Pieczenie ciast kojarzy mi się z miłymi sytuacjami, bo pieczemy je z różnych okazji, urodzin, imienin, albo po prostu… z miłości. Porcja:
ntortownica
n
nPotrzebne składniki:
n
n0,5 szklanki oleju rzepakowego
n1 szklanka cukru
n1,5 szklanki mąki
n4 jajka
n1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
n0,5 kg rabarbaru (ok 3 szt.)
n
ndo rabarbaru:
n2 łyżki cynamonu
n2 łyżki cukru
n1 łyżka cukru waniliowego
n
n
nWykonanie:
n
nOddziel żółtka jajka od białek. Następnie białka ubij na pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, żółtka, i olej. Nie przerywając ubijania nnmikserem, dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą wcześniej przez sito.
nUmyj i obierz obieraczką rabarbar, a następnie pokrój go na kawałki ok 2cm i wrzuć do miski, dodaj cukier, cynamon i cukier waniliowy. Pozostaw tak nnprzygotowane owoce przez ok 30 min, aż puszczą sok.
nTortownicę o średnicy 26cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej 1 porcji ciasta i wrzuć 1 porcji owoców. Kolejno wlej resztę ciasta i wsyp resztę nnowoców, tylko bez powstałego soku. Owoce delikatnie powtykaj w ciasto.
nCałość piecz w piekaiku z grzaniem na górze i na dole przez ok 1 godz., w temp. 200°C. Ja tortownicę kładę na środku w piekaiku. Na koniec, na 15min nnprzekładam ciasto na sam dół piekaika, żeby dopiec spód. Ciasto przed wyjęciem z piekaika należy sprawdzić drewnianym patyczkiem. Jeżeli jest suchy nnoznacza to, że jest gotowe i można je wyjąc. Gdy ciasto ostygnie posyp je cukrem pudrem lub zrób lukier.
nJa ciasto podaję z lukrem, ale robię z różnymi owocami. Oprócz rabarbaru w zeszłym roku wypróbowałam jagody, następnym razem będzie z truskawkami…
nDo posłuchania dziś utwór The Cure „Pictures Of You” z filmu „I że Cię nie opuszczę…”.
nŻyczę smacznego i polecam Wam ten film, bo jest piękny i wzruszający.
n
n

Polecane na Naszym Blogu