Ciasteczka owsiane
Kulinarny RollercoasterPrzepis na ciasteczka owsiane, który dzisiaj Państwu prezentuję, jest bardzo prosty i łatwy.
Ciasteczka robi się ze składników łatwo dostępnych i tanich, przez co ich „produkcja” nie jest droga, ani czasochłonna.
Te domowe słodkości są sycące i zdrowe, bo wiadomo z jakich składników je zrobiono. Ciasteczka nie kruszą się, więc doskonale nadają się do zabrania ze sobą, np. do pracy, czy szkoły. Do tego fantastycznie się przechowują w pudełku metalowym, bądź pod kloszem szklanym. Jest tylko jeden minus. One są tak smaczne i dobre, że gwarantuję Państwu, że znikną w ciągu kilku chwil.
Przepis nie jest mojego autorstwa, ale z moimi zmianami. Testowałam ciasteczka na naszych Kulinaych Warsztatach „Warzywem do Góry” i dzieciaki były zachwycone ich smakiem. Lubię się dzielić przepisami sprawdzonymi i ciekawymi, więc zapraszam do czytania i gotowania.
Poniżej ciąg dalszy… Porcja:
ok 30 ciasteczek
Czas:
30 min
Potrzebne składniki:
200g masła
1 szklanka cukru
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2,5 szklanki płatków owsianych (zwykłe)
Dodatki:
-słonecznik,
-żurawina,
-rodzynki,
-pestki dyni,
-orzechy jakie tylko masz,
-wiórki kokosowe,
-suszone śliwki,
-kawałki czekolady,
-itp.
Wykonanie:
Zimne masło pokrój w kostkę i wrzuć do miski, dodaj cukier i całość za pomocą miksera utrzyj. Jeżeli ktoś lubi słodycze mniej słodkie lub stara się redukować cukier w potrawach, to proponuję zmniejszyć ilość cukru do 0,5 szklanki. Z podanej ilości cukru ciasteczka wychodzą dość słodkie.
W trakcie ucierania dodaj jajko.
Gdy składniki będą już gotowe dodaj do nich mąkę i proszek, a następnie płatki. Ja w tym momencie mieszam rękoma, ponieważ najwygodniej mi to idzie. Ciasto jest bardzo gęste i ciężko może się je mieszać, ale to tylko chwila „męczai”.
Pamiętajcie, że płatki owsiane muszą być te zwykłe górskie, a nie ekspresowe.
Dodatki przygotuj takie, jakie lubisz. Ja dodaję po dwa dodatki po ok 50g każdy.
Na zdjęciu są ciastka ze słonecznikiem i żurawinom, ale piekłam także z dodatkiem rodzynek i śliwek.
Z ciasta, za pomocą rąk lub łyżeczki uformuj małe kuleczki, następnie rozduś je między dłońmi.
Rób to w miarę możliwości szybko, bo masło w rękach roztapia się i przykleja do rąk.
Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odległościach, żeby w trakcie pieczenia nie skleiły się ze sobą.
Mniej więcej żeby między ciastami była przerwa wielkości jednego ciastka.
Blachę z ciastkami włóż do nagrzanego piekaika do 180 stopni C z grzaniem góra-dół i piecz przez ok 15min.
Wyciągnij blachę i poczekaj aż ostygną ciasteczka. Dopiero teraz możesz je ściągać i zajadać ze smakiem.
Pozdrawiam i życzę smacznego
Magda