Babo, babo…
Kulinarny RollercoasterWitajcie Moi Drodzy z okazji świąt Wielkanocnych życzę Wam dużo zdrowia i radości, a także rodzinnych spotkań.
Przy okazji świąt przedstawiam Wam przepis na babkę piaskową. Porcja:
1 sztuka
Potrzebne składniki:
20 jajek przepiórczych
250g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy (mała porcja)
4 łyżki kakao ekspresowego
Do posypania
cukier puder
Wykonanie:
Przygotuj sobie dwie miski i naczynie na jajka, np. miseczkę.
Do jednej miski wsyp przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, a także cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
W drugiej misce utrzyj miękkie masło i stopniowo dodawaj cukier i jajka. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji powoli dosypuj składniki wymieszane w pierwszej misce. Pamiętaj, aby całość ucierać możliwie krótko mikserem, na niskich obrotach. Zapobiegnie to, uwolnieniu się glutenu z mąki. Uwolniony gluten może pogorszyć konsystencję gotowego ciasta.
Wysmaruj foremkę do pieczenia babki masłem, a następnie obsyp ją bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przełóż połowę ciasta. Pozostałe ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj, a potem przełóż do foremki. Na koniec dodaj pozostałą część ciasta. Dzięki temu uzyskasz ładną dwukolorową babkę.
Piekaik nagrzej do 170°C i wstaw do niego foremkę z ciastem. Po około 60 min. sprawdź patyczkiem czy babka jest upieczona. Patyczek po wbiciu i wyjęciu musi być suchy.
Po ostygnięciu wyjmij babkę z formy i posyp cukrem pudrem.
Babkę piaskową można oczywiście piec z jajek kurzych. Pamiętać należy, że 1 jajko kurze=5 jajek przepiórczych.
Życzę smacznego