Żurek Wielkanocny

31.3.2018

Spieszę Wam z pomocą, jaki przepis wybrać na jutrzejszy żurek. Gorąco polecam ten przepis, ponieważ jest sprawdzony i bardzo prosty.
Dostaliśmy go w zeszłym roku od znajomego i goście przy świątecznym stole zajadali się żurkiem ze smakiem.
Chwalili i mówili, że takiego dobrego to jeszcze nie jedli.

To chyba wystarczy!
Porcja:
solidny garnek

Czas:
ok 2 godz.

Potrzebne składniki:

4 szt kiełbasy surowej
200g boczku wędzonego w kostce
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki chrzanu
3 marchewki
300g żeberek wieprzowych świeżych
1 butelka zakwasu w butelce
sól
pieprz
3/4 opakowania majeranku
4 liście laurowe
5 szt ziela angielskiego
5 szt pieprzu ziarnistego

Wykonanie:
Ugotuj bulion z żeberek, marchewek i z przypraw (bez majeranku), aż do miękkości składników. Odcedź bulion i w wodzie ugotuj kiełbasę. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż kiełbasa będzie ugotowana.
Następnie kiełbasę wyjmij i pokrój w plastry. Plastry i cały sok, który wyciekł podczas krojenia wlej z powrotem do garnka.
Na patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę, gdy zacznie się topić dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż aż do zarumienienia się cebuli. Wszystko przełóż do garnka z bulionem i kiełbasą.
Całość zagotuj i dodawaj stopniowo zakwas wg uznania. Pamiętając, że zakwas powoduje gęstnienie zupy!
Na końcu przypraw całość solą, pieprzem i majerankiem, a także chrzanem i czosnkiem.

Życzę smacznego i Wesołych Świąt!

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3