Zupa ze świeżych ogórków

11.7.2017

Przygotowałam dziś dla Was przepis na bardzo lekką zupę ze świeżych ogórków gruntowych, na które jest właśnie sezon. Zupę robi się bardzo szybko. Jest smaczna i ma bardzo delikatny smak.
Przepis nie jest mojego autorstwa, ale tej samej znajomej, która podała mi przepis na wspaniałe muffiny jogurtowe.

Porcja:
6 osób

Czas:
40 min

Koszt dania:
12zł

Potrzebne składniki:
-6 ogórków gruntowych
-2 skrzydełka lub korpus na wywar (opcjonalnie)
-1 garść mrożonej włoszczyzny lub 0,5 porcji świeżej włoszczyzny
-6 ziemniaków średniej wielkości
-1 łyżka masła klarowanego
-liść laurowy
-2 ziarna ziela angielskiego
-1 pęczek koperku
-śmietana 12 %
-sól
-pieprz

Wykonanie:

Wrzuć mięso do zimnej wody i dodaj ziele angielskie, sól, pieprz, a także liść laurowy. Nie wlewaj zbyt dużo wody. Wystarczą ok 3 szklanki. Całość zagotuj i gotuj do miękkości mięsa. Jeżeli gotujesz wywar tylko warzywny, to pomiń ten punkt i przejdź dalej.
Kolejno dodaj włoszczyznę i gotuj do ich miękkości. Rób to powoli, bo zupie trzeba dać chwilę czasu. Będzie smaczniejsza!
Wywar odcedź na sitku, a następnie dodaj do niego obrane wcześniej i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zagotuj do miękkości ziemniaków.
W czasie gotowania się ziemniaków, w drugim garnuszku rozpuść masło klarowane. Dodaj do niego pokrojone w drobną kostkę ogórki. Nie obieraj ich ze skórki. W nich jest dużo cennych witamin.
Na koniec dodaj śmietanę i koperek drobno posiekany. Całość dopraw solą i pieprzem.

Pozdrawiam
Magda

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3