Muffiny jogurtowe

19.6.2017

Zgodnie z obietnicą podaję przepis na muffiny z truskawkami, które piekłam z dziećmi na Warsztatach Kulinarnych z okazji Dnia Dziecka, a także na przyjęciu urodzinowym "Kulinarne Szaleństwo". Babeczki wg tego przepisu są lekkie i wilgotne, a do tego przepis jest niezwykle prosty.
Dodam, że przepisu nie wymyśliłam sama, a dostałam go od znajomej, która babeczki upiekła na kiermasz szkolny u syna w szkole. Powiedziała mi, że dzieciakom bardzo smakowały i "rozeszły się jak ciepłe ... babeczki" Hihihi.
Na moich Warsztatach Kulinarnych dzieciaki same przygotowywały cisto i kroiły truskawki. Była świetna zabawa, a przy tym nauka pieczenia. Koleżanka, od której mam przepis piekła babeczki z nadzieniem z białej czekolady, ja jednak postawiłam na sezonowe owoce i wybrałam truskawki.
Poniżej przepis i potrzebne składniki.


Porcja:
12 sztuk

Czas:
25 min

Koszt dania:
15zł

Potrzebne składniki:
300g mąki
120g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenie
1 łyżka cukru waniliowego
Szczypta soli
2 jajka
200ml jogurtu naturalnego
100ml oleju roślinnego
200g truskawek

Wykonanie:

Najpierw włącz piekarnik na 180 stopni C, a w czasie kiedy będzie się nagrzewać umyj truskawki.

Kolejno odszypułkuj je i pokrój w kostkę. Tylko nie za drobną, bo w trakcie pieczenia rozpadną się.

Następnie przygotuj sobie wszystkie składniki i dwie miski. W jednej wymieszaj wszystkie suche składniki, a drugiej mokre.

Do miski z mokrymi składnikami dodawaj kolejno łyżkami płynną masę. Połącz składniki ze sobą za pomocą łyżki.

Dodaj pokrojone truskawki i delikatnie pomieszaj ciasto.

Następnie ciasto przełóż do foremek do pieczenia muffinek do 3/4 ich wysokości. Foremki mogą być sylikonowe lub jednorazowe papierowe.

Następnie wstaw babeczki do piekarnika i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25min.
Muffinki będą gotowe jak lekko się zarumienią od góry.

Upieczone wyciągnij z piekarnika i ułóż np. na kratce. Koniecznie poczekaj aż ostygną, bo gorące ciasto jest niezdrowe!

Udekoruj cukrem pudrem lub lukrem.




Pozdrawiam i życzę udanych wypieków
Magda





*przepis pochodzi ze strony www.ciastkowylab.pl

Powrót




Kopiowanie treści i zdjęć jest monitorowane.Wszystkie teksty oraz zdjęcia są mojego autorstwa. Jeśli chciałbyś je wykorzystać, skontaktuj się ze mną magda@kulinarnyrollercoaster.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione. Powered by PHP-Fusion. Copyright PHP-Fusion 2002-2008 Nick Jones "Released as free software without warranties" GNU AGPL v3